League of Legends

League of legends är ett så kallat MOBA-spel. MOBA står för Multiplayer Online Battle Arena och har på senare år blivit en väldigt populär speltyp. Den här typen av spel kom till efter att några eldsjälar började jobba på en mod till Warcraft 3 som de döpte till Dota (Defense of the Ancients). Även om det finns små variationer mellan alla olika MOBA-spel som finns så är grundprincipen densamma och det vi kommer att beskriva här är baserat på hur League of Legends fungerar då det i dagsläget är värlens mest populära och mest spelade spel så känns det rimligt att fokusera på hur det fungerar.

Man är fem personer i varje lag och varje spelare ha en hjälte som denne styr. Det finns ungefär 120 olika hjältar att välja mellan och alla hjältar har olika egenskaper. Huvudkategorierna som finns är Marksman, Support, Mage, Tanke och Bruiser. Alla champions i spelet platsar in i minst en av dessa kategorier, somliga kan platsa in i flera olika och under spelets gång så får man pengar att köpa vapen och andra items för. Lite  beroende på hur man väljer att bygga gubbens items så kan den fylla andra roller än det den egentligen är tänkt för. Marksman är en hjälte som har ett avståndsvapen, typ pilbåge, gevär, pistol osv och deras syfte i spelet är att stå i bakgrunden och skjuta på bästa möjliga motståndare inom räckhåll och försöka att göra så mycket skada som möjligt. Supportens uppgift är att försöka hålla lagets Marksman och Mage vid liv så länge som möjligt. Mage är ungefär som Marksman, en champion med lite hälsa och som dör snabbt men som har möjlighet att göra väldigt mycket skada innan denne dör. Tanks är till för att ”tanka” skada från motståndarlaget. Tankens uppgift är att dra åt sig elden från motståndarlagets Marksman och Mage utan att dö, medan det egna laget försöker att oskadliggöra dessa.

Man börjar varje spelomgång vid level 1 och allt eftersom spelet fortlöper så ökar man i level och för bättrar sina egenskaper. Till sin hjälp har man, utöver sina fyra lagkamrater, något som kallas minions. Lagen börjar på varsin sida av kartan och basen skyddas av stora torn som skjuter eldbollar på alla fiender som kommer i närheten. Målet är att slå ned motståndarens torn och slå sönder deras bas, innan de hinner göra det mot din egen bas. Det finns tre vägar in i båda baserna och dessa ingångar skyddas av dessa torn. Från dessa tre ingångar leder sedan en väg som går till motståndarenss tre ingångar. Vare 30e sekund traskar tre led av så kallade minons ut från din egen bas och varje led tar en varsin gång mot motståndarens bas. Halvvägs så möts dina minions av motståndarens minions och dessa börjar då slåss mot varandra. Skulle ena sidans minons vinna över den andra sidans så vandrar de vidare mot målet. De kommer snart möta motstånarnas första torn som ganska snabbt kommer att skjuta ner dessa minions och det hela börjar om. Var 30e sekund kommer nya minons och dessa promenerar tills det möter motståndarsidans minons eller deras torn. Ditt jobb är att döda motståndarens minions och på så sätt samla på dig lite extra guld och få experience points. Dessa experience points gör att du stiger i level och pengarna gör att du kan köpa bättre vapen.

Problemet i det hela är att motståndarlaget kommer att ha en av sina kämpar i din väg vars uppgift är, precis som din att döda dina minons och ta ned dina torn. För att vinna så vill man bli starkare än motståndaren och det blir man genom att döda fler minions än denne, snabbare ta ned deras torn och att döda motstånaren.

Grundtanken i spelet är ganska enkel och det tar inte många minuter att förstå hur spelet fungerar och vad målsättningen med det hela är. Det svåra är dock att lyckas överlista och utmanöverera sin motståndare så att man lyckas döda denne så snabbt som möjligt och därefter ha gett sig ett övertag som man kan utnyttja och forsätta att döda motståndarna lättare än vad de kan döda dem i ditt lag.

Reignofgaming.net har specialiserat sig på League of Legends. Spelet uppdateras med jämna mellanrum och nya hjältar kommer till spelet och de befintliga hjältarna modifieras något så att alla ska vara så jämnstarka som möjligt så att man, oavsett vem man spelar har en lika stor chans att vinna. På reign of gaming kan man läsa om alla dessa uppdateringar innan de kommer, de har länkar till forumposter där anställda på Riot games (de som gjort spelet League of Legends) svarar på spelares frågor och mycket mycket mer. Om man tycker om dataspel och League of Legends i synnerhet är Reign of gaming en site man måste bookmarka. De har allt man behöver veta om spelet och sidan uppdateras flera gånger per dag och har alltid färsk och intressnat information att ta del av.